Jakie słodkie zapachy kojarzą się wam ze świętami Bożego Narodzenia? Z pewnością wielu z Was bez wahania odpowie – “pierniki!”. Nic dziwnego – pierniki to tradycyjne słodkie ciasteczka doprawione aromatycznymi, korzennymi przyprawami, których wyjątkowy smak towarzyszy nam podczas świętowania. Pierniczki pojawiły się w Polsce w XVII wieku (w Krakowie i Toruniu), jednak pierwsze wzmianki o wypiekaniu tego specyficznego ciasta, obecne są już w źródłach z XIV stulecia. Do polskiej kultury trafiły na stałe w XVIII wieku i z miejsca stały się symbolem dobrobytu. Dziś często pojawiają się w paczkach oraz na kartkach, na których wypisujemy życzenia świąteczne.
Piernik składa się z ciasta pszenno-żytniego, jajek, mleka, miodu oraz skameralizowanego cukru. Można go również uzupełnić o inne składniki, np. marmoladę, bakalie i orzechy oraz polać czekoladą lub marcepanem. Najlepsze wypieki powstają z ciasta, które długo leżało w chłodnym miejscu. Fermentacja, jaka wtedy zachodzi, odpowiada za unikatowy smak ciastek. Stąd też zwyczaj zagniatania ciasta na pierniki zaraz po Andrzejkach. Dzięki temu, w Boże Narodzenie możemy częstować gości tradycyjnymi piernikami.
Co jednak zrobić, jeżeli nie przygotowaliśmy wcześniej ciasta? Świeży wypiek niestety nie będzie miał tak głębokiego smaku, jednak możemy spróbować przygotować ciasteczka z naszego ulubionego przepisu i piec, jak gdyby nigdy nic… Jeżeli jednak zdarzy im się stwardnieć (a jak wiemy, pierniki bardzo lubią to robić!), powinniśmy wrzucić je do puszki razem z pokrojonymi kawałkami jabłka i zamknąć na kilka dni. Dobry sposobem może być również ozdobienie ich czekoladą lub lukrem, który wsiąknie w strukturę ciastka i odrobinę ją złagodzi.
Ozdabianie pierników jest prawdziwą sztuką. Wycięcie odpowiednich kształtów to nie wszystko – żeby robiły wrażenie, powinniśmy dodatkowo przyozdobić je ciemną czekoladą (woda+margaryna+cukier+kakao), lukrem (sok z cytryny+cukier-puder) oraz innymi cukierniczymi ozdobami. Stylizowanie świątecznych wypieków to rewelacyjny sposób na zintegrowanie rodziny i włączenie dzieci do przygotowania Świąt. Twarde pierniki mogą stać się także piękną ozdobą choinkową – przed włożeniem ich do piekarnika, wystarczy zrobić w cieście dziurkę, przez którą potem przewleczemy kolorową wstążkę. Nie zdziwmy się jednak, jeżeli szybko znikną ze świątecznego drzewka…